Mindenmentes diéta
Tartalom
Abszolút vesztes lett az a diéta, melyben a kalóriabevitelt az elfogyasztott zsírok mennyiségével csökkentették.
Nem mindegy azonban, milyen terméket veszünk le a polcról. A legjobb, ha a natúr, vagyis az ízesítetlen fajtát választjuk.
Ráadásul tartja magát a vélekedés, miszerint a vegáknak több fehérjét kell fogyasztaniuk, mint azoknak, akik rendszeresen esznek állati eredetű fehérjét. Nos, ez nem feltétlenül van így, ráadásul mindenmentes diéta előfordul, hogy a túl sok növényi eredetű fehérjével felesleges kalóriákat veszünk magunkhoz.
Táplálkozási szakértők szerint a vegetáriánusoknak tökéletes fehérjeforrásul szolgálnak a magvak, a diófélék, a teljes kiőrlésű gabonák. A választási lehetőségük széles skálán mozog: egyenek mandulát és ebből készült tejterméketpisztáciát, diót, fekete babot, vörös lencsét, csicseriborsót, edami sajtot, tofut, bulgurt, teljes kiőrlésű kuszkuszt és zabpelyhet.
Van, aki kényszerűségből, és van, aki életmódváltást követően nyit a mindenmentes étkezés világa felé, de tény, hogy egyre többen követik ezt a fajta reformtáplálkozást. Számos előnye miatt követőtábora valószínűleg egyre csak gyarapodni fog.
Ugyanakkor éhessé is tehet, hiszen a benne lévő fruktóz megemeli a vércukorszintünket, aminek következtében nem sokkal később már újra éhesek leszünk. Legjobb, mindenmentes diéta a gyümölcs mellé eszünk egy marék diófélét, mondjuk mandulát, diót, pisztáciát vagy napraforgómagot.
Így a szervezetünkbe lassan felszívódó szénhidrátokat juttatunk, amelyek hosszú ideig eltelítenek, és fehérjét, illetve egészséges zsírokat is.
Fontos hangsúlyozni, hogy az egészséges étkezés egyáltalán nem unalmas és nem csak a csirke-saláta kombóból áll, a vegáknak pedig nem csak a tészta-zöldség páros kerülhet az asztalára. Nem csupán azért érdemes változatosan étkezni, hogy ne utáljuk meg hamar az új életmódunkat, de fontos az is, hogy minél többféle tápanyagot juttassunk a szervezetünkbe.
Szóval, ha a krumplipürét mint köretet elhagytuk, ne csak barna rizst együnk ezután. Egyik nap jöhet a lencse, másnap a quinoa.
Próbáljunk ki minél több új zöldséget, gyümölcsöt, böngésszünk új receptek után. De ha nem akarunk engedni a kedvencünkből, akár ugyanabból az alapanyagból is készíthetünk mindennap más menüt — csak más hozzávalókkal. Ezek a termékek azonban nem feltétlenül egészségesek, rengeteg sót és nem termé- szetes összetevőt, tartósító- szert, ízfokozót tartalmaznak.
Ezek is érdekelhetnek.
Vajon tényleg jó nekünk a mindenmentes étkezés? Travelo Arról, hogy mi az előnye és a hátulütője a mindenmentes étkezést övező nagy hypenak, dietetikusunk írt. Nehéz pontosan eldönteni, mikor született meg maga a mindenmentes kifejezés, de van egy tippem.